Jaký je náš cider?
Ucítíte vůni svěžích jablek, po ochutnání Vás možná překvapí, že je suchý a příjemně naperlený. Stejně jako u vína se v jeho chuti odráží odrůdy jablek, které jsme pro každého ptáčka (šarži) vybrali. Rozmanitost je zde obrovská a proto vyrábíme více menších šarží, aby bylo co ochutnávat.
Cidery mají okolo 6% alkoholu, protože více cukru v jablkách není. Během výroby je nedoslazujeme, pouze u sladších ciderů zastavíme kvašení dřív a ponecháme tak v cideru více zbytkového cukru.
Jak dlouho cider vydrží a jak jej servírovat?
Dobře skladovaný cider vydrží roky. Je třeba s ním zacházet jako s vínem, tedy pro uskladnění doporučujeme chladné prostředí se stálou teplotou. Nejlépe jej potom vychutnáte vychlazený ve skleničce na stopce.
Složení cideru
Částečně fermentovaná jablečná šťáva,
siřičitany, syceno CO2.
Jak cider vyrábíme
Zkráceně řemeslným způsobem. Jde nám především o kvalitu a snažíme se našemu cideru dát osobitou chuť.
Nejříve vybíráme vhodnou směs odrůd
Každá odrůda jablek dokáže dát cideru nějakou chuť a je potřeba toto znát a chutě dobře nakombinovat, tedy jde o kombinaci sladkých, hořkých a kyselých chutí.
Připravíme mošt
Toto je velice důležitý proces, který obnáší vymoštování a vyčíření moštu. Příprava moštu zabere několik dnů, než se mošt správně odkalí.
Necháme jej kvasit
Mošt připravíme do nerezových sudů, přidáme kvasinky a pomocí teploty řídíme primární kvašení, aby se z moštu stal mladý cider. Zde nespěcháme, výrazně to pak pomůže výsledné chuti. Až jsme se ciderem spokojení, tak kvašení téměř zastavíme a připravíme jej na zrání.
Necháme cider zrát
Tento proces trvé několik měsíců, kdy se cider sám vyčistí a většina kvasnic sedne na dno sudu. Během této doby je potřeba pravidelně a pečlivě kontrolovat, že zrání probíhá spravně. Opět je velice důležitá teplota, kterou se tato fáze řídí.
A nalahvujeme
Posledním krokem výroby je proces lahvování, kdy cider v první fázi lehce nasytíme CO2. To nám pomůže udržet v lahvi ochranu před zbytečnou oxidací. Následně cider nalahvujeme. Vše děláme ručně, poctivě, aby byl výsledek co nejlepší.
Cider potom pomalu dozrává v lahvi, ale už je možné jej pít :)